De Molkerei® Geitenzuivel van 't Wad

De Molkerei heeft een eigen plek online, waar je nóg meer inspiratie, recepten en de geschiedenis van ons bedrijf vindt.

Neem gerust een kijkje op de website en ontdek het verhaal van De Molkerei!

Het verhaal van De Molkerei begint in de jaren ’90, met Sneeuwwitje, de allereerste geit van de familie Hartog. Wat begon als hobby om van verse geitenmelk boter, kaas, karnemelk en yoghurt te maken, groeide al snel uit tot meer. Er kwamen meer geiten, meer ambacht en uiteindelijk ontstond het verhaal van De Molkerei

Lokale geitenmelk
De dagverse geitenmelk voor onze Friese geitenkaas komt van geitenfokkerij en melkerij Maatschap Meekma in Deinum. Bij deze familie vond Els Hartog ooit haar allereerste geitenlam, een mooi begin van een lange samenwerking.

De stal huisvest zo’n 700 melkgeiten en 300 fok- en jongvee. Mts. Meekma staat bekend om de constante topkwaliteit van de melk en de respectvolle omgang en uitstekende zorg voor de dieren.

De geiten worden twee keer per dag gemolken en de melk voldoet aan het kwaliteitscertificaat ‘Kwaligeit’. Dagelijks haalt de Molkerei de benodigde hoeveelheid verse melk op. Zo ontstaat een hechte, eerlijke en betrouwbare samenwerking. Precies zoals wij die graag zien!

Tijd voor ambacht
In de kaasmakerij in het pittoreske Oudebildtzijl wordt de rauwe melk eerst opgeslagen in de koeltank en vervolgens direct verwerkt. Na een zorgvuldige pasteurisatie voegen we het stremsel toe.

De wrongel wordt met de hand in de kaasvormen geschept. Elke kaasje wordt minstens twee keer handmatig gekeerd. Onze kaas wordt niet geperst. Dat zorgt voor de karakteristieke, ambachtelijke structuur.

tijd geeft smaak
Om volledig tot smaak te komen krijgt onze verse geitenkaas drie dagen de tijd om rustig te rijpen. Op de tweede dag gaat de kaas in een zoutbad om te pekelen, wat de uiteindelijke smaak en structuur verder verfijnt.

Vervolgens wordt de zachte geitenkaas met optioneel groene kruiden of andere smaakmakers zoals knoflook en ui zorgvuldig verpakt in glazen potten of emmers. Overgoten met zonnebloemolie blijft de kaast zónder kunstmatige toevoegingen, maar liefst 3 tot 6 maanden houdbaar.

Geitenzuivel van ’t Wad
De Molkerei koestert haar ambachtelijke wijze van kaasmaken en de eerlijke bereiding van haar producten. De natuurlijke omgeving van de Waddenzee blijft ons intrigreren en inspireren om op de ingeslagen succesvolle weg door te gaan.

De Molkerei® | How it's made